Vi vandrer videre for en rettferdig klimapolitikk

Klimapilegrim over hele linja

Postet 27/08/19

Det har vært en travel sommer for Klimapilegrim! Over hele landet har ulike grupper blant annet stått for pilegrimsvandringer, grønne gudstjenester og flere klimapilegrimsseilas!

Det har blitt registrert tusenvis av nye skritt og tilsammen har vi gått over en halv gang rundt jordkloden, bare i Norge! Førstkommende fredag 30.august samles vi foran Oslo domkirke for å overlevere alle skrittene vi har samlet inn til klima-og miljøminister Ola Elvestuen. Deretter går vi sammen som klimapilegrimer og slutter oss til det store Klimabrølet foran Stortinget. Det er nå det gjelder. Bli med!

På klimapilegrim.no har det blitt registrert nærmere 50 ulike arrangementer siden mai. Vi er imponert over alle som har stått på for klima i sommer og over alle kreative måter man kan bruke pilegrimstradisjonen på. Noen har til og med ridd på hest for klimaet! Her er en liten smakebit fra sommerens aktiviteter.

/


Interreligiøs klimapilegrimsvandring til Håpets Katedral

Oslo er utnevnt til europeisk miljøhovedstad i 2019, og i forbindelse med dette ble Ellingsrud og Furuset menighet, Oslo Buddhistsenter og Initiativet MiljøSikh tildelt midler til å planlegge og gjennomføre en interreligiøs klimapilegrimsvandring fra Oslo til Håpets Katedral i Østfold.

Deltagerne på vandringen forteller om fantasiske dager sammen, hvor de har fått snakket sammen om tro og ulike tradisjoner, stilt hverandre spørsmål og oppdaget hvor mye de egentlig har til felles, på tvers av ulike trossretninger. Og en av de største tingene de har til felles er kampen for klimaet. Pilegrimsvandringen ble avsluttet med en samling der Håpets Katedral bygges, hvor deltagerne blant annet ble møtt med en hilsen fra biskop i Borg Atle Sommerfeldt og ordføreren i Fredrikstad.

Pilegrimsvandring fra Son til Ås med påfølgende konsert

Det er så flott å se når mange aktører går sammen! Denne vandringen var et samarbeid mellom menighetene i Vestby og Ås, Peterstiftelsen, Foreningen for natur og friluftsliv, Ås turlag, Frivilligsentralen i Vestby, Ås korforening, Soon blandakor og Follo folkehøyskole.

Holmenkollstafetten

Den norske kirke representert ved kirkerådet, bispemøtet og venner løp Holmenkollstafetten 2019 for Klimapilegrim. Stafetten er 18 450 meter lang.

/


Pilegrimsvandring med 5.klasse

50 barn og 10 voksne gikk klimapilegrimsvandring fra fra Hafslund Kirke til Borgarsyssel Museum i Sarpsborg sentrum. Vandringen var ett samarbeid mellom Hafslund Barneskole og Hafslund Menighet. I tillegg til å møte ulike historiske pilgrimmer underveis snakket Kirkens Nødhjelp om viktigheten av vann, og hva som skjer med jorda vår.

Vandring på Rønningen Folkehøgskole

Vandringen var en del av en Europeisk konferanse for grønne menigheter: "Churches contribution to a sustainable society" som ble arrangert av Den norske kirke i samarbeid med European Christian Environmental network (ECEN) på Rønningen folkehøyskole. Vandringen gikk fra Rønningen til Maridalen kirke, der det ble holdt gudstjeneste.

Pilegrimsvandring og gudstjeneste i Mørsvikbotn

Som en del av Sørfold menighets markering; Grønn måned, ble det feiret gudstjeneste i Mørsvikbotn med påfølgende klimapilegrimsvandring til Sildhopvatn. Sørfold menighet utfordret alle på tvers av livsyn, kirketilhørighet, politisk ståsted og rolle i samfunnet, om å være med å gå for et bærekraftig og grønnere liv! Deres motto er «Alene kan vi gjøre litt, sammen kan vi gjøre mer». Etter vandringen ble det fyrt opp i bålpannen og deltagerne koste seg med grillmat.

/


Klimapilegrimsseilas i nord

2.juni startet klimapilegrimsseilasen fra Hillesøy kirke i Tromsø til Trondenes kirke i Harstad. Dette var et samarbeid med flere aktører som samarbeid menighet og misjon, Kirkens Nødhjelp og flere andre, med biskop Olav Øygard i spissen. I løpet av en uke ble det arrangert flere gudstjenester, vandringer, kulturelle innslag og dialogseminar med lokale politikere.

19.juli startet et nytt klimapilegrimsseilas, denne gangen gikk ferden fra Bodø til Trondheim og Olavsfest. I løpet av ti dager besøkte seilasen mange av de gamle kirkestedene langs kysten mot Nidaros. De seilte den fantastiske helgelandskysten med Hestmannen, Syvsøstrene og Torghatten, og fikk til og med smake vann fra Olavskilden. Langs ferden plukket de med seg plastbiter som de fant i fjæra, som igjen skal bli brukt til tak på Håpets Katedral i Fredrikstad.

Seilasen ble avslutte med en mottakelse i Trondheim havn med påfølgende pilegrimsvandring opp til Vår Frues kirke hvor pilegrimer fra hele landet landet ble samlet til mottakelse og bønn. Dagen ble deretter avsluttet med midnattsmesse og pilegrimsgudstjeneste i en fullsatt Nidarosdom. 

/
© Klimapilegrim 2015 — 2024