Vi vandrer videre for en rettferdig klimapolitikk

Syklet for klimarettferdighet- Fra Oslo til Katowice på 6 dager

Postet 17/12/18

Søndag 2.desember satte Jonas Orset kursen fra Oslo mot klimatoppmøtet i Polen, på sykkel! Han har nå lagt 1400 km og en opplevelsesrik tur bak seg, både på veien og i ankomstbyen Katowice.

Etter en fin pilegrimsseremoni i Grønland kirke ledet av kapellan Sjur Atle Furali, startet Jonas og et følge på 4 andre syklister prologen på 19 km til Vinterbro. Å invitere til en felles start på 19 km var ikke tilfeldig. Dette var for å markere Oslo som miljøhovedstad i 2019. Fra Vinterbro gikk ferden alene videre til Fredrikstad. I Fredrikstad stoppet han innom Håpets Katedral, en katedral som skal romme alle religioner og som består av byggesteiner laget av plasten som vi mennesker har kastet i havet. Katedralen skal være et bevis på at vi kan forvandle noe vondt til noe godt.

Mandag 3.desember startet Jonas første ordentlige etappe fra Fredrikstad-Gøteborg på 250 km. Det ble en tøff etappe med mye regn, motvind og motbakker, men Jonas gjennomførte med godt mot. 

4.desember startet han på den andre etappen fra Gøteborg-Ystad, denne gangen med en distanse på 350 km. Denne turen ble ikke noe mindre tøff med to punkteringer og hagleskurer på veien. Jonas fikk hastverk med å rekke ferga som skulle ta han fra Ystad i Sverige over til Swinoujscie i Polen, men rakk den heldigvis!

Tredje etappe gikk fra byen Swinoujscie til Wiegje i Polen. På grusveier og brostein og så gjørmete skogsveier at han var på nippet til å ty til beina en periode, fullførte Jonas denne etappen på 250 km.

Fjerde etappe gikk så fra Wiegje til en liten landsby i Polen ved navnet Jonas. Jonas sier selv at denne etappen ble en ekstra prøvelse. Det regnet mye og ruta endte opp med å bli 25 km lengre enn planlagt. Desto bedre føltes det å komme frem til navnebror-landsbyen!

Jonas møter andre klimaspilegrimsyklister i Katowice/Per Ivar Våje
Jonas møter andre klimaspilegrimsyklister i Katowice
Per Ivar Våje

Fredag 7.desember kom Jonas endelig frem til Katowice. Der møtte han andre klimapilegrimer som hadde vandret 1500 km fra Roma og 1800 km fra tyske Bonn, via Berlin. Han møtte også flere som hadde tatt sykkelen fatt, blant annet noen som hadde syklet den 1200 km lange veien fra Venezia. Alle med et mål om å vise at vi trenger en mer abisiøs klimaavtale der rike land kutter mer av sine utslipp og gir mer til klimatilpasning i fattige land.

Sammen med 3000 mennesker ble det holdt en sterk markering gjennom gatene i Katowice lørdag den 8. desember. Søndag ble det også arrangert en flott økumenisk gudstjeneste i den store katolske katedralen i byen. Dette viser at vi som Klimapilegrimer i Norge ikke står alene, men vandrer videre sammen med pilegrimer fra hele verden for klimarettferdighet. 

Klimatoppmøtet i Katowice i Polen ga et blandet resultat. Det er positivt at regelverket for Parisavtalen nå er på plass. Det gir en mye større klarhet i hvordan Parisavtalen skal fungere i praksis. Nå må landene rapportere på sine klimakutt på den samme måten, noe som gjør det lettere å følge med og sammenligne. På den negative siden er det synd at regelverket ikke pålegger landene et sterkere krav om å oppskalere sine klimaambisjoner over tid. Den kampen må fortsatt tas nasjonalt i hvert enkelt land. I tillegg skulle vi gjerne sett et strammere regelverk for det som gjelder klimafinansiering. Denne kampen må også fortsette på hjemmebane, og vi forventer å se kraftig oppskalering av klimabistanden fra Norge i årene som kommer.

Vi oppfordrer derfor alle Klimapilegrimer til å bruke 2019 til å fortsette å vise våre politikere at det er mulig å redusere våre utslipp og samtidig finansiere utslippskutt i utviklingsland. Antall skritt som tas i 2019 bli overrakt til norske myndigheter i god tid før Norge skal vedta nye klimamål i 2020. Hvor mange nye skritt klarer vi sammen å ta før det?

/Per Ivar Våje
Per Ivar Våje

Vi gratulerer til slutt Jonas med vel gjennomført sykkeltur til Katowice og takker for at han ville sykle for Klimapilegrim og sette fokus på miljøvennlig transport! Og så gleder vi oss til å se hva det blir ut av sykkelturen han inviterte klima-og miljøminister Ola Elvestuen til å bli med på i 2019 😊

/Kent Erik Harridsleff
Kent Erik Harridsleff
© Klimapilegrim 2015 — 2024