Vi vandrer videre for en rettferdig klimapolitikk

Sykler 1300 km for klima

Postet 27/11/18

"Vi må bare åpne øynene, tørre å tenke nytt og ta mulighetene som er lagt foran oss".

Proffsyklisten Jonas Orset skal til FNs klimatoppmøte COP24 i Katowice i Polen. Mange av deltakerne velger å fly hit, men Jonas har bestemt seg for å sykle. Han vil bevise at det er mulig å velge et klimavennlig transportmiddel, selv om distansen totalt er 1300 km og kalenderen viser at vi er i advent. Han starter søndag 2.desember og planlegger å nå Katowice fredag 7. desember etter 5 døgn med nesten 25 mil om dagen.

Men hva er egentlig bakgrunnen for at han ønsker å gjennomføre denne ekstreme sykkelturen? Vi har møtt Jonas og stilt han noen spørsmål. 

Først må vi begynne med begynnelsen. Hvor lenge har sykkel vært en interesse for deg? Når visste du at du ønsket å bli proffsyklist?

Jeg har alltid elsket å være aktiv, og å kunne leve av å være i bevegelse har alltid vært en drøm. Da jeg var 15 år brukte jeg konfirmasjonspengene på å kjøpe min første landeveissykkel og opplevde en unik frihetsfølelse. Derifra har syklingen blitt en stadig større del av livet mitt og jeg ønsker at andre skal få oppleve denne sykkelgleden.

Når begynte du å interessere deg for klimasaken?

Forvalteransvaret har alltid ligget mitt hjerte nært, og når jeg tilbringer mange timer hver dag utendørs opplever jeg stadig hvordan naturen blir påvirket av vår menneskelige atferd. Søppel langs veiene, dårlig luft og stadig mer ekstremvær er med å skape utfordringer for en sunn og god fremtid. Å være ute i rene og gode omgivelser er noe jeg tror vi alle har veldig godt av, både fysisk og psykisk. Om flere sykler og går tror de vil oppleve aktivitetsglede, redusert stress og økt tilfredshet.

Da jeg ble konfrontert med utfordringene verdens fattigste står ovenfor ble klimaproblematikken enda mer virkelig, og vi må handle nå. I 2017 opprettet en kamerat og jeg Green Cycling Norway som jobber med å få flere til å sykle både for klimaet, helse og glede.

Hvordan kom du på å gjennomføre denne planlagte turen på 1300 km fra Oslo-Katowice?

Da jeg ble utfordret av Klimapilegrim til å sykle til Katowice var dette noe jeg umiddelbart hadde lyst å gjøre. Jeg håper det kan være med å inspirere flere til å sykle. Kan jeg sykle 1300 km på vinterføre så kan man i alle fall velge sykkelen når man skal til butikken en fin sommerdag.

I tillegg liker jeg tanken på å gjennomføre en «pilegrimsvandring.» En slik utfordrende tur er med å rydde i tankene og du finner flyten. Det høres kanskje rart ut, men langvarige fysiske anstrengelser er en indre reise og skaper en bevissthet for hva som er viktig i livet.

Hva planlegger du å gjøre på veien?

Etter en kort felles sykkeltur på 19 kilometer der alle er velkomne til å være med setter jeg kursen til Fredrikstad og Håpets katedral. Dette er et åndelig symbolbygg av innsamlet plast fra havet i regi av Borg biskop og bispedømmeråd. Deretter vil jeg sykle til Gøteborg Stift og Den svenske kirkan. Det blir derifra nye mil til Ystad og ferge over Østersjøen. Så venter 600 km gjennom Polen på røffe veier og kaldt innenlandsklima før vi blir tatt i mot på en mottakssermoni i Katowice.

Hva betyr prosjektet klimapilegrim for deg?

Klimapilegrim er et flott initiativ til å engasjere det norske folk til å utforske vår vakre natur og bli bevisst på hvordan vi kan ivareta miljøet. Det er i tillegg en god måte å bli inspirert til å vandre eller sykle, som i tillegg er supert for den psykiske og fysiske folkehelsen. Turene kan være et sosialt høydepunkt i en teknologisk verden og en fin arena for å skape interesse for klimautfordringene.

Hva er din oppfordring til norske politikere i forkant av klimatoppmøte i Polen?

Jeg håper politikerne kan se at ingen utfordringer er for store. Det er ikke umulig å velge klimavennlig transport selv om distansen er 1300 km og det er vinterføre. Vi må bare åpne øynene, tørre å tenke nytt og ta mulighetene som er lagt foran oss.

Vi ønsker en sunn, ren og god fremtid for alle.

Helt slutt. Hvis noen skulle ønske det, er det lov for andre å henge seg på deler av turen til Katowice?

Absolutt, det er veldig hyggelig. Det blir en åpningsseremoni søndag 2.desember kl 12.30 utenfor Grønland kirke. Blir gjerne med på gudstjeneste i Grønland kirke først kl.11.00. Deretter blir det felles sykling de første 19 km for å symbolisere Oslo som Miljøhovedstad 2019. Ruten publiseres i løpet av uken, og vi vil dele «live tracking» fra syklingen.

Så det er bare å ta kontakt om du har anledning til å bli med på noen kilometer også underveis til Polen. Vi håper også å få med ryttere på en avslutningsetappe de siste 19 km inn mot Katowice.

Vi ønsker Jonas og teamet hans en riktig god tur og håper på et godt klimatoppmøte i Polen!

Du kan følge med på sykkelturen på sosiale medier:

Følg på facebook: https://www.facebook.com/events/265223294167844/

Instagram: Jonas Orset

Facebook-side: Jonas Orset, Klimapilegrim

Markering for klimarettferdighet 10.november

Postet 15/11/18

«Nå vet vi. Vi har ingen unnskyldning til å la være å ha en ambisiøs klimapolitikk»

Det var budskapet fra stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) til de 120 klimapilegrimene og miljøengasjerte som lørdag 10.november samlet seg til en markering for klimarettferdighet foran Stortinget i Oslo. Mange trosset regnværet og deltok også på en klimapilegrimsvandring gjennom inter-religiøst klimanettverk i forkant av markeringen.

/

Foto: Silje Thoen

Det ble holdt sterke appeller fra blant annet biskop i Oslo, Kari Veiteberg, som snakket om Kirkens ansvar for å fremme klimarettferdighet, Imam Hamid Farooq, Muditadevi Bente Kjønstad og Lehmber Sing Dahia som fortalte om hvordanansvaret for jorda henger sammen med tro og livssyn og Jon Ragne Bolstad fra Misjonsalliansen fortalte om deres arbeid i Vietnam og om hvordan menneskene der blir direkte rammet av klimaendringene. I tillegg til apellen fra Stefan Heggelund (H) tok også stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) til orde for at vi må kutte mer på hjemmebane, i tillegg til det Norge allerede gjør ute.

/

Foto: Silje Thoen

I tillegg fikk vi et sterkt dansenummer fra elever på Jessheim danseskole, og Vaaje avsuttet med fin musikk.

/

Foto: Silje Thoen

Takk til alle som møtte opp. Vi i Klimapilegrim er fylt med pågangsmot og vilje foran et nytt klimatoppmøte i Polen i desember der vi skal jobbe for at verdens ledere kommer sammen om en mer rettferdig klimapolitikk! 

Bli med på markering for klimarettferdighet og klimavandring 10. November

Postet 16/10/18

Lørdag 10. november samles klimapilegrimer og miljøengasjerte mennesker foran Stortinget for å kreve en rettferdig norsk klimapolitikk. I 2015 kjempet vi sammen for en klimaavtale i Paris, og nå krever vi at den må følges opp med handling. Både i Norge og i resten av verden. Blir du med?

På klimatoppmøtet i Polen i desember skal våre ledere diskutere hva som skal til for at verden skal lykkes med målene i Paris-avtalen. Norge må reise til Polen med en god dose ambisjoner i kofferten, og vi skal både heie fram og utfordre klima og miljøminister Ola Elvestuen på veien dit.

Bli med på markeringen og krev en rettferdig norsk klimapolitikk med mindre utslipp og mer penger til grønne løsninger.

Program:

- Åpning v/Klimapilegrim og Lisa Sivertsen, konstituert generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

- Appell ved Biskop i Oslo Kari Veiteberg 

- Appell representanter fra Interreligiøst Klimanettverk v/ Hamid Farooq, Muditadevi Bente Kjønstad og Lehmber Sing Dahia 

- Dansenummer fra Jessheim danseskole

- Appell fra Jon Ragne Bolstad (Misjonsalliansen)

- Appell fra Åsmund Aukrust (Ap) og Stefan Heggelund (H), fra energi -og miljøkomiteen

- Musikk fra Vaaje

Programledere er Marie Tangen Olafsen (klima-og miljøutvalget Changemaker) og Kristian Møller Krystad (klimautvalget KFUK-KFUM Global).  

Vi håper å se så mange som mulig foran Stortinget denne lørdagen. Vi deler ut boller, kaffe og kakao😊 

Interreligiøs vandring

I forkant av markeringen vil det også bli arrangert en interreligiøs klimavandring som starter i Grønland kirke kl.12.00. Kirken er åpen fra kl.11.30 hvor det blir suppe og tid til å mingle. Fra Grønland går vandringen videre til Islamic Cultural Centre (ICC-moskeen) og deretter til St. Olav katolske domkirke. Underveis får vi får korte appeller fra Holistisk forbund og Oslo Buddhistsenter. Klimamarsjen ender opp foran Stortinget til klokken 14. 

Bli med på denne vandringen og husk at du kan registrere skrittene dine her på klimapilegrim.no. Sammen er vi mange, sammen kan vi forandre. Hvert skritt teller! Dette kan være en fin mulighet til å samle menigheten og gjøre noe sammen for klimaet.  

Du kan lese mer om arrangementet og holde deg på Facebook: https://www.facebook.com/events/290249548478728/

Vi håper å se deg på pilegrimsvandring og klimamarkering 10. november!

Sees vi på Rettferdskonferansen 9. og 10. november?

Postet 11/10/18

Klimapilegrim skal på Rettferdskonferansen. Skal du?

Klima er ett av de sentrale temaene når folk møtes på den splitter nye satsningen Rettferdskonferansen 9. november! Statsminister Erna Solberg, biskop Ingeborg Midttømme, Henrik Syse og Changemaker-leder Embla Regine Mathisen er noen av de mange dyktige bidragsyterne som kommer fra både innland og utland. Det blir et spennende og variert program med panelsamtaler, praktisk orienterte workshops, og korte innlegg fra en rekke dyktige og inspirerende mennesker i «Ted-talk-stil».

Rettferdskonferansen markerer startskuddet på en voksende, tverrkirkelig fellesbevegelse for rettferdighet. Intiativtakerne sier følgende om hva du kan forvente: «Vi ønsker å dele de erfaringene som kristne aktører og andre har gjort seg med å fremme rettferdighet rundt om i verden. Samtidig vil vi utfordre og utruste deg, kirken din eller organisasjonen du tilhører til å fremme rettferdighet, ikke bare i ord, men i handling - både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Det er på tide å gjøre noe. Vi håper du er med oss!»

Konferansen retter seg mot:

- Tilsatte og frivillige i lokale menigheter, på regionalt og sentralt nivå.

- Tilsatte og frivillige i organisasjoner som arbeider med de temaene som Rettferdskonferansen fokuserer på, deriblant diakonale-, misjons-, bistands- og rettighetsorganisasjoner.

- Alle andre som er interesserte i temaene.

Se hele programmet og meld deg på nå: rettferdskonferansen.no.

NB: Dagen etter, 10. november blir det en storslått markering av Klimapilegrim! Vi kommer tilbake med mer informasjon, men sett av datoen nå! Du kan blant annet se frem til en interreligiøs klimavandring, og klimamarkering foran Stortinget i Oslo kl. 14!

Barnas Turklubb på Averøya går for klima

Postet 20/09/18

Søndag 9.september møtte 53 store og små opp klare til å være klimapilegrimer. Turklubben vandret 6 km i fint vær.

Ordfører på Averøya, Ingrid Ovidie Rangønes, var blant dem så ville være med på pilegrimsferd denne søndagen. «Dette hørtes så spennende ut, og klima er noe jeg er veldig opptatt av» sier Rangønes.  

Før avgang ble det holdt en innledning fra Bente Hjertenæs i Kirkens Nødhjelp om hva det vil si å være pilegrim og om vannsituasjonen i verden er i dag. Deretter fikk alle som ville en skritteller i lomma. 

Millioner av barn og unge må hver dag gå timevis og bære tungt for å hente vann til familien sin. For å kjenne litt på kroppen hvordan det føles ble det tatt med tre store dunker med vann på turen. Det er tungt å bære vann, og det tok ikke lang tid før mange av pilegrimene gjerne ville slippe å bære vanndunkene lenger. 

/

Det var lagt inn stopp underveis i turen; for å hvile og slukke tørsten, og for små inspirasjons-bolker om hvordan man kan være klimapilegrim, forteller Hjertenæs: 

“I den første bolken snakket vi om hvor viktig det er å plukke opp søppel. Visste du at en plastpose blir liggende minst 20 år før den går i oppløsning? I en annen bolk ble det snakket om hvordan det vi gjør her i Norge påvirker mennesker og natur i hele verden. Vi har bare en klode og ett hav, og vi må fortelle politikerne våre at det er NÅ de må legge en plan for å kutte klimautslippene som ødelegger jorda vår.” 

Til sammen ble det vandret ca 461.000 skritt. Det har blitt registrert på klimapilegrim.no. Hjertenæs’ oppfordring er klar “Vi oppfordrer alle andre turklubber for små og store til å gjøre det samme. Sammen kan vi gå for et mer rettferdig klima, og sammen kan vi rope så politikerne må høre og handle!”

Foto: Anne Kristine Futsæter Eide

/

Vi må fortsette vandringen

Postet 20/09/18

Vi står ved et veiskille. Et ubehagelig et. Som klimapilegrimer ønsker vi å gjøre oppbrudd fra de forbruksmønstrene og politiske strukturene som skader jorda.

Nå vandrer vi videre i solidaritet med de som rammes av klimaendringer og som tvinges på flukt, og vi vandrer for å få våre ledere til å handle. For det må handles. Nå.

Temperaturøkning

I 2015 ble verdens ledere enige om sterke klimamål i Paris-avtalen. De ble enige om å begrense temperaturøkningen til 2 grader celsius, helst under 1,5 grader celsius for å unngå de verste konsekvensene. De ble også enige om at alle må kutte drastisk i sine egne utslipp, og at det må skje raskt. For å lykkes må alle land gjøre mye mer enn det de gjør i dag. Dette gjelder også Norge. Og det kan vi få til, hvis vi og våre ledere vil.

Enigheten i Paris gir håp, men stiller oss også overfor en stor oppgave. Et nullutslippssamfunn, som sikrer livsgrunnlaget til verdens mest sårbare mennesker, krever innsats fra både oss og våre politiske ledere. Resultatet av den globale klimainnsatsen blir ikke bedre enn summen av innsatsen til alle land og alle sektorer i samfunnet. Våre ledere må gå foran og tørre å sette så ambisiøse klimamål som trengs. De må legge til rette for at vi alle blir en del av det store grønne skiftet.

Utslipp går opp

Som nordmenn er vi vant til å høre politikere som kappes om å snakke om hvor viktig det er å løse klimakrisen. Ser vi derimot på de siste 30 årene - like lenge som vi med sikkerhet har visst at klimaendringene er menneskeskapt - har de norske utslippene gått opp. Ikke ned, som i de fleste andre land i Europa. Svaret vi får hvis vi spør, er at det hadde sett enda verre ut uten de tiltakene vi allerede har innført. Litt bedre enn verst er ikke godt nok.

Ifølge Climate Action Tracker kan vi havne på 3 grader celsius oppvarming dersom alle land setter samme klimamål som Norge. Det vil bety katastrofe for kloden, artene og økosystemene. For fattige mennesker kommer tørke, flom og ekstremvær på toppen av alt annet. Flere tvinges på flukt for å berge livet. Dette er mennesker som har særdeles liten del av skylden for de klimaendringene de nå opplever.

Som kirkelige organisasjoner ser vi denne urettferdigheten i klimaendringene og trusselen mot skaperverket, og krever handling fra de med makt og mulighet til å stanse klimaendringene. Som klimapilegrimer tar vi derfor beina fatt for å få våre ledere til å handle.

Vi går for handling

Vi startet vår klimapilegrimsvandring i 2015. Da vandret millioner av mennesker mot Paris - for en rettferdig klimaavtale. Og det fikk vi. I Norge gikk vi fra Nordkapp i nord til svenskegrensa i sør, og til sammen tok skrittene oss en og en halv gang rundt jordkloden. Globalt stod millioner av mennesker - mobilisert av trosbaserte aktører - bak kravet. Det viste oss at sammen er vi mange, og sammen kan vi forandre.

Kirker verden over har fortsatt vandringen, og nå inviterer vi deg til å bli med og gå. Vi lever i et rikt land med høye utslipp av klimagasser per innbygger. Dette medfører både et ansvar og en mulighet. I 2020 skal norske myndigheter bestemme seg for et nytt klimamål for tiåret foran oss. Det er her vi fester blikket vårt. Vi går for å vise våre ledere at vi er mange som ønsker det samme, og for å gi dem den tydelige beskjeden de trenger å høre: Norge må sette seg et sterkere klimamål.

Vi går for at Paris-avtalen skal være verdt mer enn papiret den er skrevet på. Paris var et viktig mål, men også en startstrek. Vi må sikre at oppfølging av målene viser seg i konkret nasjonal politikk. Vi går for at våre ledere skal vise vei, tørre å sette seg høye nok mål og vise mot. Vi går for å vise at vi er med, og villige til gjøre oppbrudd med de forbruksmønstrene og den politikken som skader jorda.

Håpsbevegelse

Vi går for å vise at kirkene er en stor håpsbevegelse. Som klimapilegrimer viser vi det i bønn, vandring og handling. Vi går sammen på tvers av kirketilhørighet, livssyn, politisk ståsted og rolle i samfunnet. Vi går for å knytte kirker og andre helligsteder, gjenbruksbutikker og forsamlingshus sammen i et nettverk av vandringer over hele landet. Og vi trenger at du blir med oss å gå. Klimapilegrimsvandring kan du gå både i nærmiljøet, sammen med menigheten etter gudstjeneste, fra kirke til kirke, på sommerstevne, på fjellet, i skogen eller langs kyststien. Hvis du skal på pilegrimsvandring i sommer kan du gå den i klimaets navn. Slik er du med og gir din stemme - med føttene.

Skrittene fra klimapilegrimsvandringen kan du registrere på klimapilegrim.no. Det fungerer som en slags signatur. Hvor mange ganger rundt jordkloden klarer vi sammen å gå før Norge skal sette sitt nye klimamål? Jo flere vi er, jo flere skritt, og jo sterkere blir vår stemme.

Vi vet hvilken vei vi må ta i det veiskillet vi nå står. Og vi skal dytte og heie fram våre politikere til å gjøre det samme. Bli med oss å ta det neste skrittet - på vei mot klimarettferdighet!

Terje Aadne, generalsekretær i Det norske Baptistsamfunn og styreleder i Norges Kristne Råd

Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke

Andreas Andersen, generalsekretær i Misjonsalliansen

Bernt I. Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme

Fredrik Glad-Gjernes, daglig leder i KFUK-KFUM Global

Knut Hallen, daglig leder i SMM - Samarbeid Menighet og Misjon

Øyvind Haraldseid, generalsekretær i Misjonskirken Norge

Øyvind Helliesen, tilsynsprest i Metodistkirken i Norge

Jeffrey Huseby, generalsekretær i NMS, Det Norske Misjonsselskap

Margrete Kvalbein, daglig leder i Korsvei

Anne Birgitta Langmoen Kvelland, generalsekretær i Normisjon

Fader Olav Lerseth, sokneprest i Hellig Halvard ortodokse menighet

Øystein Magelssen, generalsekretær i Norges KFUK-KFUM

Ingeborg Midttømme, biskop i Møre, Den norske kirke

Knut Refsdal, generalsekretær i Norges kristne Råd

Raag Rolfsen, direktør i Areopagos

Lisa Sivertsen, lonstituert generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Hilde Skaar Vollebæk, generalsekretær i Stefanusalliansen

Jarle Skullerud, synodeformann i Den Evangelisk Lutherske Frikirke

Elisabeth Laura Walmann, fungerende generalsekretær i Digni

Heidi Westborg Steel, generalsekretær i HimalPartner

Paul Erik Wirgenes, avdelingsdirektør i Kirkerådet, Den norske kirke


Denne kronikken ble først publisert i avisen Vårt Land 28. juni 2018.

Å gå for andre

Postet 21/06/18

På verdas flyktningedag vandrar vi i solidaritet med dei som flyktar fra krig og klimaendringar.

Den 20. juni er FNs Internasjonale Flykningedag. I fjor tok Øvre Telemark prosti til å markere denne dagen. I år var staden Evju Bygdetun i Sauherad. 

Seksti menneske frå mange nasjonar og mange stader (Vinje, Seljord, Kviteseid, Bø, Sauherad og Tinn) samla seg for å høyre appell frå Ragnhild Toyomasu frå Kirkens Nødhjelp.

Den siste FN statistikken fortel om 68 millionar menneske på flukt. Mykje skuldast krig, men det er og ei tydeleg auka grunna klimaendringane. Difor var dagen også et Klimapilegrimarrangement. Ei slik vandringa endrar ikkje situasjonen for verdas flykningar, men det gjer kan hende noko med dei som går!

Dagen vart avslutta med ei pilegrimsvandring mot Nes kyrkje, og ein orgelkonsert over dagens tema ved Bruno Hagemann. 

Her kan du finne tips til andre klimapilegrimsaktivitetar. Du kan også registrere eit arrangement.

Foto: Håvard Bjelland - Kirkens Nødhjelp

/

Klimapilegrimer langs Akerselva

Postet 07/06/18

Mange feirer skaperverkets dag i disse dager. Noen menigheter arrangerer Klimapilegrimsvandringer.

Bakkehaugen, Majorstuen og Vestre Aker menigheter arrangerte vandring langs Akerselva sist søndag. Her var ingredienser som bønn, plastplukking og quiz. De satte fokus både på menighetens misjonsprosjekt i Mekong og på plast og klimaendringer som lokale og globale utfordringer. Oppfordringen var: Bli med å be – vandre – handle!

Dette er en spennende måte å blåse liv i misjons- og klimaengasjementet samtidig, og kan inspirere andre til å gjøre noe tilsvarende i sine menigheter. Registrer arrangementet ditt her.

Klimapilegrim

Klimapilegrim startet som en nasjonal, tverrkirkelig mobilisering for en rettferdig klimaavtale i Paris i 2015. Bare i Norge vandret klimapilegrimer til sammen en og en halv gang rundt jordkloden! Etter 2015 fortsetter vandringen mot en rettferdig norsk klimapolitikk. Paris-avtalen var en viktig seier, og startstreken for et arbeid som ligger foran. Nå må jobben gjøres her hjemme for at norsk klimapolitikk blir ambisiøs nok til å nå målene i klimaavtalen.

Klimepilegrim vil også være tema på Olavsfestdagene og Arendalsuka i sommer, og det er flere muligheter til å engasjere seg i høst og særlig i 2019.

Som i 2015 vil det også i år være mulig å registrere vandringer og antall mennesker som deltar. Det gjøres på hjemmesiden til Klimapilegrim. Før registreringen kommer på plass, kan man kontakte styringsgruppa direkte, kontaktinformasjon til personene står lenger nede i artikkelen.

Inspirasjon

Så la dere gjerne inspirere av menighetene i Oslo, og kombiner for eksempel søppelplukking med å informere og engasjere rundt et grønt prosjekt.

Og ta gjerne med den gamle pilegrimsbønnen til St. Birgitta, fra 1300-tallet: "Herre vis meg din vei og gi meg vilje til å gå den!"

Les mer om Akerselva-vandringen her 

Gi din stemme med føttene

Postet 02/05/18

Parisavtalen gir håp, og stiller oss ovenfor en enorm oppgave

En og en halv gang rundt jordkloden

Klimapilegrim startet som en kampanje i 2015, en stor, tverrkirkelig mobilisering i Norge for klimarettferdighet. Det var året verdens ledere skulle møtes i Paris og enes om en internasjonal klimaavtale. Gjennom pilegrimsvandringer over hele landet inviterte Klimapilegrim deltakerne til refleksjon over vårt ansvar for å ta vare på skaperverket, og utfordret dem til å være med og mobilisere for å stanse klimaendringene. 

Målet var å påvirke norske beslutningstakere til å ta vårt ansvar for klimaendringene på alvor og bidra til en rettferdig klimaavtale i Paris. Det var også en folkebevegelse om å gå foran og vise vei for et bærekraftig og grønnere liv. I 2015 gikk, syklet, padlet, seilte og toget tusenvis av mennesker fra Nordkapp til Paris for en rettferdig klimapolitikk. Bare i Norge tok det oss til sammen 1 1/2 gang rundt jordkloden! Vandringene var en del av en stor internasjonal kampanje. 

Neste skritt mot klimarettferdighet

I Paris fikk vi en klimaavtale som gir håp, og som stiller verdens befolkning ovenfor en enorm oppgave. Verdens ledere ble her enige om at den globale oppvarmingen må holdes under 2 °C, helst ned til 1,5 °C. Allerede har den globale gjennomsnittstemperaturen økt med ca 1 °C. Arter og økosystem trues mer enn noen gang. For fattige mennesker kommer tørke, flom og ekstremvær på toppen av de kriser de allerede kjemper mot. Mennesker tvinges på flukt for å berge livet.

Skal målene i Paris-avtalen nås må alle land sette seg høyere klimamål enn det de har i dag. Dette gjelder også Norge. Skulle alle land hatt samme ambisjon som Norge ville verden gått mot en oppvarming på minst 3 °C. Det betyr katastrofe for kloden, artene og økosystemene. Vårt krav er derfor; «Jeg vil ha en rettferdig klimapolitikk der Norge bidrar med mindre utslipp og mer penger til klimatiltak i utviklingsland».

Fra Paris til Polen – og videre

Vi er inne i en avgjørende tid for verdens klima. På klimatoppmøtet i Polen i desember 2018 skal verden gjøre opp klimaregnskapet. Alle land må her vurdere om sine nasjonale klimaplaner er ambisiøse nok for å nå målene i Paris-avtalen. Ifølge FNs utregninger er summen av lands innmeldte mål kun 1/3 av det som trengs for å holde temperaturen under 2 °C. 

Norge skal som alle andre land levere inn sitt endelige klimamål tidlig i 2020. Igjen er vi avhengig av at norske ledere viser vei og velger å kjempe for høyere ambisjoner. De må dra på klimatoppmøtet i Polen i 2018 og vise vilje til å sette seg høyere mål. Dette må resultere i et styrket klimamål for norsk politikk for tiåret foran oss. 

Bli en klimapilegrim - gi din stemme med føttene

Paris var startstreken. Nå må vi gå sammen og heie, oppmuntre og dytte våre politiske ledere til å ta det neste skrittet.

Som klimapilegrim gir du din stemme med føttene. Skrittene fungerer som signaturer - for et høyere norsk klimamål. I løpet av 2019 kommer Norge til å bestemme seg for et nytt klimamål. Antall skritt som tas fram til det vil bli overrakt til norske myndigheter i god tid før Norge skal vedta nytt klimamål i 2020. Hvor mange nye skritt klarer vi sammen å ta før det? Se mer om hva du kan gjøre her.

Kirkene er en stor håpsbevegelse. La oss vise det i bønn, vandring og handling! La oss legge til rette for gode samtaler og refleksjon over hva vi er med på å gjøre med Guds skaperverk og hvordan mennesker rammes allerede nå av den livsstilen vi er en del av. La oss møtes på tvers av kirketilhørighet, livssyn, politisk ståsted og rolle i samfunnet.

Den klima- og miljøkrisen vi står ovenfor er ikke løst med en signatur på en internasjonal avtale. Summen av våre små og store handlinger kan bidra til å skape store ringvirkninger. Alle kan bidra der de er. Sammen er vi mange, sammen kan vi forandre. Bli med oss å ta det neste skrittet –på vei mot klimarettferdighet! 

Tidslinje

 • 2018
  Klimatoppmøtet i Polen i desember. Verden gjør opp klimaregnskapet. Norske må her vise vilje til å sette seg høyere klimamål.
 • 2019
  Et viktig år for å klima- og miljøengasjement. Vi må vise at vi er mange i Norge som er villige til å ta det neste skrittet mot klimarettferdighet, og at vi krever det samme av våre ledere. Stortinget og regjeringen kommer til å bruke 2019 på å diskutere og vedta det norske klimamålet.
 • 2020
  Alle land leverer inn sitt endelige klimamål under Parisavtalen i FN tidlig 2020.

Klimapilegrim lever videre

Postet 02/05/18

Hvordan kan kirkene og de kirkelige organisasjonene gå i front i klima- og miljøkampen?

I april møttes nye og gamle klimapilegrimer for å tenke sammen om hvordan vi kan ta neste skritt i klima- og miljøkampen, med kirkene og kirkelige organisasjoner i front. Over 40 oppmøtte kom med innspill, tips og triks. Se program og filmopptak lenger ned. 

Klimapilegrim startet som en nasjonal, tverrkirkelig mobilisering for en rettferdig klimaavtale i Paris i 2015. Bare i Norge vandret vi til sammen en og en halv gang rundt jordkloden! Vi tar nå det neste skrittet og fortsetter vandringen mot en rettferdig norsk klimapolitikk. Parisavtalen var en viktig seier, og startstreken for et arbeid som ligger foran oss. Nå må vi gjøre jobben her hjemme for at norsk klimapolitikk blir ambisiøs nok til å nå målene i klimaavtalen.

Det vil i løpet av våren komme mer informasjon om hvordan man kan engasjere seg som klimapilegrim i tiden framover. 2018 og 2019 blir spesielt viktige år for å løfte klima på dagsorden – og da må vi jobbe sammen! 

Kirkene er en stor håpsbevegelse. La oss vise det i bønn, vandring og handling! Som klimapilegrimer ønsker vi å gjøre oppbrudd fra de forbruksmønstrene og politiske strukturene som skader jorda. Vi vandrer i solidaritet med de som rammes av klimaendringer og som tvinges på flukt, og vi vandrer for å få våre ledere til å handle.

Her kan du se opptak fra nettverksmøtet:

 • 00:00
  Velkommen v/ Janne Dale Hauger, koordineringsgruppen for Klimapilegrim
 • 02:50
  Velkommen v/Oslo bispedømme
 • 05:50
  Kirkenes samfunnsengasjement og hvorfor vi må være i front på miljø- og klimaspørsmål
 • 06:00
  Kristin Gunnleiksrud Raaum, leder Kirkerådet
 • 12:30
  Knut Refsdal, generalsekretær Norges Kristne Råd
 • 20:50
  Hvordan mobilisere for klimarettferdighet. Erfaringer fra Klimapilegrim 2015
 • 21:30
  Tuva Krogh Widskjold, leder i Changemaker
 • 25:00
  Sigmund Gulliksrud, Haugerud og Østre-Aker menighet
 • 29:00
  Idun Moe, Frikirken og koordinator for Klimapilegrim i 2015
 • 31:20
  Hva betyr klimaavtalen fra Paris, og hva blir neste skritt? Ingrid Aas Borge, Kirkens Nødhjelp

Hva skjedde med Klimapilegrim i 2015?

Postet 02/05/18

Se alt vi fikk til - bli inspirert

Hvordan ble kampanjen organisert? Hvem var med? Hva ble oppnådd? Hva gikk bra og hva gikk mindre bra? Var det nyttig å samarbeide med så mange ulike aktører? Hva kan vi lære av erfaringene fra denne kampanjen? Hva kan vi ta med oss i videre arbeid?

Dette og mye mer kan du få et innblikk i ved å lese rapporten fra kampanjen

Du kan også se en liste over alle arrangementene her.

Klimapilegrim 2015 har utvilsomt satt spor etter seg. Sammen løftet vi klimaengasjementet i folks bevissthet. Sammen vandret vi en og en halv gang rundt jorda, bare i Norge! Sammen med klimapilegrimer over hele verden leverte vi 1,8 millioner underskrifter til FNs klimaforhandlere! Sammen har religiøse ledere blitt sett og hørt langt utenfor egne rekker. Sammen har vi bidratt til en ny rettferdig og ambisiøs klimaavtale som gir retning og håp for den verden vi alle deler. Sammen har vi startet en vandring mot en grønnere framtid. Klimapilegrim 2015 var en kampanje, men vandringen fortsetter. Blir du med?

© Klimapilegrim 2015 — 2018